Wat is Bootstrap?

Bootstrap is een CSS-framework waarmee je snel een mooie responsive website kunt maken die goed functioneert in alle grote moderne browsers, zowel op desktops als op mobiele apparaten. Het is door de ontwikkelaars van Twitter oorspronkelijk gemaakt voor intern gebruik en vervolgens in 2011 als open source toolkit beschikbaar gemaakt voor iedereen. Het bevat CSS-stijlen voor allerlei user interface componenten, zoals buttons, labels, menu’s, meldingen en breadcrumbs. Met behulp van een fixed grid of een fluid grid kun je snel en eenvoudig responsive layouts maken.

Naast CSS bevat Bootstrap meer dan 10 custom jQuery plugins om bijvoorbeeld carousels, modals en dropdown menu’s te maken. Op de customize pagina van Twitter kun je kiezen welke jQuery plugins je geïntegreerd wilt hebben, zodat je niet te veel onnodige javascript code in je website krijgt.

Twitter Bootstrap stelt je in staat om snel en zonder al te veel kennis van HTML en CSS een mooie website te maken. Ook voor webdesigners met ervaring kan Bootstrap een waardevol instrument zijn, doordat het hun workflow aanzienlijk kan versnellen.

De voordelen van Bootstrap

– snel een professionele website
– veel ingebouwde functionaliteiten
– responsive layout
– werkt in alle grote moderne browsers
– werkt op mobiele apparaten
– maakt gebruik van LESS
– is te customizen
– grote en actieve community
– veel templates beschikbaar

De nadelen van Bootstrap

– websites lijken op elkaar
– vergt enige kennis om te customizen
– bevat veel code die niet altijd gebruikt wordt
– veel CSS classes per HTML element
– beperkte compatibiliteit met oudere browsers

Twitter Bootstrap website

Op de officiële Bootstrap website kun je natuurlijk de meest recente versie van Bootstrap downloaden, maar je kunt er ook je eigen Bootstrap samenstellen met behulp van de Customize pagina. Op deze pagina kun je aanvinken welke CSS en JavaScript componenten in je download moeten worden opgenomen en welke niet. Dit stelt je in staat om jouw Bootstrap zo klein mogelijk te maken. Verder is er op deze website uitvoerige documentatie te vinden met veel voorbeelden om je op weg te helpen.

Bootstrap Themes en Templates

Vandaag de dag zijn er veel Bootstrap themes en templates beschikbaar. Van simpele html templates voor statische websites tot complete WordPress themes. Op de website van Bootstrap staan al een aantal voorbeelden die prima als template voor een eenvoudige website kunnen fungeren.

Op bekende market places zoals Themeforest en MOJO Themes worden honderden premium Bootstrap themes en templates aangeboden. Gratis Bootstrap themes en templates zijn moeilijker te vinden. Bovendien zijn het vaak zogeheten starter themes of templates. Deze zijn bedoeld voor developers die een eigen theme willen maken, maar niet vanaf nul willen beginnen.